SPELEON – Novo sjedište Hrvatskog Speleološkog saveza

Dana 4. ožujka 2023. godine, u Speleonu – Centru podzemne baštine održana je sjednica izborne skupštine Hrvatskog speleološkog saveza, na kojoj su izabrana tijela Saveza za naredni period od dvije godine, kao i hrvatski predstavnici u UIS-u i FSE-u. Veseli nas da se istom prigodom donijela i odluka o promjeni adrese sjedišta Saveza. Trenutna adresa je Marulićev trg 19/II, Zagreb (Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu), a ubuduće će Savez djelovati u Speleonu, Nova Kršlja 47, Rakovica.

 

 

„Prebacivanjem sjedišta Saveza na ovu lokaciju, podignuti će se kvaliteta rada Saveza (adekvatan prostor za arhivu, sastanke Izvršnog odbora, održavanje izložbi, logističko-organizacijska potpora budućih istraživačkih aktivnosti…), a Speleon će zasigurno dobiti dodanu vrijednost, već i sada izuzetno kvalitetne edukativno-turističke ponude“ navodi Neven Šuica, predsjednik Hrvatskog Speleološkog saveza.

Hrvatski speleološki savez (HSS)/Croatian Speleological Federation (CSF) je osnovan u Zagrebu 2. travnja 1954. godine pod nazivom Speleološko društvo Hrvatske. Od 20. listopada 1990. godine djeluje pod nazivom Hrvatsko speleološko društvo, a od 21. veljače 1998. mijenja ime u  Hrvatski speleološki savez. Savez njeguje tradiciju Odbora za uređenje Baraćevih špilja utemeljenog 20. veljače 1892. godine i Odbora za istraživanje špilja Geologijskog povjerenstva Kraljevine Hrvatske i Slavonije utemeljenog 31. srpnja 1910. godine.

 

Hrvatski speleološki savez redovna je članica Međunarodne speleološke unije (UIS) i Europske speleološke federacije (FSE), a trenutno okuplja 19 udruga članica, speleoloških udruga iz cijele Hrvatske.

 

 

Nakon održane sjednice, ravnateljica Javne ustanove Baraćeve špilje svečano je otvorila izložbu fotografija „Svemir pod nogama“.

Radi se o izložbi speleoloških fotografija cijenjenog fotografa Dinka Stopića. Za razliku od mnogih, cilj ove izložbe nije puko dokumentiranje ljepota podzemlja Hrvatske nego pokušaj prenošenja atmosfere i osobne impresije tijekom boravka u ovim iznimnim prostorima. Dinko Stopić, dipl. ing. građevine, speleolog, instruktor speleologije Hrvatskog speleološkog saveza i speleofotograf se bavi speleologijom 25 godina, a fotografiranjem podzemlja od samih speleoloških početaka. Njegov fotografski rad prepoznat je i na međunarodnoj sceni te je u 2017. godini njegova fotografija „On the edge“ odabrana je među 25 najljepših svjetskih „zaustavljanja prizora iz divljina“ i završila u klubu slavnih, prema izboru fotografskog portala Guru Shots. Također, svi posjetitelji imati će priliku, između ostalih, vidjeti i fotografiju koju je Microsoft uvrstio u svoju Spotlight kolekciju u sklopu operativnog sustava Windows 10 te su je vidjeli milijuni ljudi diljem svijeta.

„Doživljaj boravka u špiljama, netaknutim i nedostupnim dijelovima naše planete, zbilja je riječima neopisiv. Iz tog razloga, iznimno me veseli da otvaramo ovu jedinstvenu izložbu sa nesvakidašnjim kadrovima iz podzemlja te na taj način bar na tren sve posjetitelje odvedemo u neku drugu dimenziju i pokušamo prenesti doživljaje fotografa koji se nerijetko nalazi u prilici da prvi put ikada prolazi, vidi i kamerom ovjekovječi prizore netaknutih ljepota“ ističe ravnateljica Tihana Oštrina.

Svi zainteresirani posjetitelji moći će pogledati izložbu u konferencijskoj dvorani Speleona od 04. – 18. ožujka 2023. godine.

 

Prethodna objava
Otvorenje izložbe fotografija Hrvatskog šumarskog društva
Sljedeća objava
INVENTARIZACIJA FLORE I KARTIRANJE STANIŠTA ZNAČAJNOG KRAJOBRAZA BARAĆEVE ŠPILJE 2022