Ovogodišnji Dan planeta Zemlje obilježavamo izložbom fotografija sa 14. Foto izleta „Rakovica 2023.“,  u organizaciji Hrvatskog šumarskog društva-ogranak Karlovac. Dan planeta Zemlje obilježava se s ciljem jačanja svijesti  ljudi prema prirodnom okolišu, jednako tako Foto izleti u organizaciji HŠD-a imaju za cilj promociju prirodnih ljepota i poticaj građana na cjelogodišnji i što kvalitetniji boravak u prirodi.

„Nakon dvije godine prekida 8. veljače 2023. godine održan je dugo željeni zimski foto izletu Rakovici. Razveselio nas je veliki interes i dolazak preko 50sudionika, što je najveći broj učesnika  na do sada održanim foto izletima u organizaciji Hrvatskoga šumarskog društva ogranka Karlovac. S obzirom na klimatske promjene već smo svi počeli očekivati snijeg tek u veljači, što se ove godine ponovilo, te su vremenske prilike na dan izleta bile kao naručene za fotografiranje snježnih krajolika i detalja. Plitvičke doline su zasigurno jedan od najljepših predjela upravo za ovakve izlete koji oduševljavaju u svako doba godine, a zimski pejzaži posebno su lijepi za fotografiranje. Dobro društvo i svesrdni domaćini Šumarije Rakovica doprinijeli su ugodnom druženju.

Obilazak atraktivnih lokacija i znamenitosti uz učenje o prirodi i povijesti Plitvičkih dolina rezultiralo je velikim brojem kvalitetnih i zanimljivih fotografija. Ukupno je na foto natječaj prijavljeno 32 autora, od kojih je njih 4 bilo u kategoriji djece. Pristiglo je 136 fotografija, od čega 123u kategoriji odraslih i 13 u kategoriji djece. Ocjenjivački odbor za odabir najboljih fotografija činili su Igor Čepurkovski-predsjednik, te članovi Vlado Butina i Višnja Šamec. Odbor je dodijelio Grand Prix priznanje te izabrao po 3 najbolje fotografije u kategorijama odrasli detalji krajolik, najbolju fotografiju u kategoriji djeca/detalj, 3 najbolje u kategoriji djeca/krajolik; fotografiju za naslovnicu kataloga i plakata te34priznanja za ulazak u uži izbor, koji su u katalogu poredani po dodijeljenim bodovima.

Cilj naših foto izleta je promocija prirodnih ljepota i poticaj građanima na cjelogodišnji i što kvalitetniji boravak u prirodi. Vjerujem da će ove fotografije motivirati neke da se i sami upute u Rakovicu, pronađu mir, uživaju u ljepoti prirode i kulturno-povijesnim znamenitostima Plitvičkih dolina. Razgledavanje izloženih fotografija možda pojedine posjetitelje potakne na bavljenje fotografijom i sudjelovanje na budućim foto izletima.“ – Predsjednica Hrvatskoga šumarskog društva ogranka Karlovac Dorica Matešić, dipl. ing. šum.

Pozivamo Vas 21. travnja u Speleon-Centar podzemne baštine, gdje će se u 14:00 sati održati otvorenje izložbe fotografija s Foto izleta, a povodom obilježavanja ovog važnog datuma održat će se i edukativna predavanja prema rasporedu u programu.

Nadamo se da ćete nam se pridružiti u što većem broju i zajedno s nama uživati u predivnim kadrovima još divnijih Plitvičkih dolina.

Prethodna objava
Otvorenje izložbe povodom Dana planeta Zemlje
Sljedeća objava
SPELEON – Novo sjedište Hrvatskog Speleološkog saveza