STAZA LEDENOG DOBA

 

Javna ustanova Baraćeve špilje  povukla sredstva iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u iznosu od 750.000,00 kuna

 

PODACI O PROJEKTU:

FOND: Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj

MJERA: 08 Potpora za ulaganje u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma

PODMJERA: 8.5 Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava

OPERACIJA: 8.5.2. – Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture

NAZIV PROJEKTA: Uređenje poučne staze Ledenog doba i prateće manje infrastrukture

VRIJEDNOST PROJEKTA: 743.950,00 (intenzitet potpore  100%)

PRIJAVLJENO: Kolovoz 2018.

RAZDOBLJE PROVEDBE: 22.04.2020. –. 22.04.2021. godine

NOSITELJ PROJEKTA: Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području općine Rakovica

 

 

POUČNA STAZA LEDENOG DOBA:

UVODNO

Prethodnih nekoliko godina provedena su razna istraživanja u Baraćevim špiljama, a rezultati su pokazali kako su Baraćeve špilje izrazito bogato paleontološko nalazište. Najzastupljenija vrsta je izumrli špiljski medvjed. Također, istraživači kao iznimno značajan nalaz ističu špiljskog lava koji brojnošću premašuje veći dio nalazišta špiljskog lava u Hrvatskoj. Obzirom da se radi o životinjama koje su obitavale na području Rakovice u vrijeme Ledenog doba, logičan slijed događanja je bila ideja o uređenju staze kroz koju bi se na jedinstven, inovativan i atraktivan način prezentirao život u tom vremenu.

KAKO ĆE IZGLEDATI POUČNA STAZA LEDENOG DOBA 

 

Početak staze Ledenog doba nalaziti će se na ulazu, odnosno izlazu  iz Gornje Baraćeve špilje. Svi posjetitelji nakon obilaska špilje, u povratku prolaze stazom Ledenog doba. Na taj način uspostavljen je potpuno novi kružni sustav obilaska, obogaćen je sadržaj, a posjetitelje se dodatno educira i informira na interaktivan i atraktivan način.

 

 

 

 

 

 

 

Elementi interpretacije na eksterijeru Poučne staze Ledenog doba sadržavaju:

Dva nova vidikovca – odmorišta koji će služiti za okupljanje i odmor posjetitelja, te promatranje prirode. Riječ je o drveno – čeličnim konstrukcijama koje će imati funkciju proširenja staze na mjestima gdje je ona strma ili tamo gdje je zbog uspona potrebno osigurati mjesto za odmor.

 

životinjeNa stazi će se nalaziti deset interpretacijskih točaka sa elementima kao što su interaktivne slagalice, konstrukcije otisaka šapa, paravani sa zvučnim efektima, interpretacijske ploče na kojima se nalaze zanimljivosti o životinjama iz Ledenog doba.

Osim elemenata suvremene interpretacije, projektom je obuhvaćeno i ulaganje u nužnu infrastrukturu za posjetitelje, što uključuje postavljanje podesta – deking poda na ulazu u Gornju Baraćevu špilju, postavljanje zaštite ograde uz stazu na mjestima gdje je ona strma te ulaganje u sanitarne kapacitete na izletištu.

CILJEVI

U obuhvatu uređenja Poučne staze Ledenog doba cilj je na interaktivan i atraktivan način predočiti vrste koje su svakodnevno obitavale na ovim područjima u pleistocenu (ledenom dobu) u svrhu educiranja i informiranja posjetitelja te podizanja atraktivnosti Baraćevih špilja. Također, kroz ovaj projekt unaprijediti će se infrastruktura za posjetitelje, potaknuti interes za prirodnu baštinu kod posjetitelja, ali i kod lokalnog stanovništva te će se razviti svijest o očuvanju prirodne baštine kao okosnice za očuvanje zaštićenog prirodnog područja.

 

 

IZJAVA RAVNATELJICE

Brojni posjetitelji već su prepoznali ljepote lokaliteta Baraćeve špilje, a želja nam je konstantno proširivati svoju ponudu i obogatiti sadržaje na izletištu Baraćeve špilje. Poučna staza Ledenog doba pružiti će dodatnu vrijednost Baraćevim špiljama u vidu proširenja turističke, ali i edukativne ponude.

Kod posjetitelja želimo postići bolje otkrivanje i vrednovanje baštine kroz učinkovitu interpretaciju, koja uključuje metode za podizanje svijesti posjetitelja o važnosti zaštite i odgovarajućeg odnosa prema baštini područja. Vrijednost ove investicije je 750 tisuća kuna (bez PDV-a), u 100 % iznosu iz EU fonda.