O STAZAMA

U ponudi su tri pješačke staze kružnog tipa, sa startom i ciljem na izletištu Baraćevih špilja. Nose specifične nazive po zaštićenim velikim zvijerima koje borave na području značajnog krajobraza – vuk, ris i medvjed, a sukladno tome izrađene su i posebne markacije – vučja, risja, odnosno medvjeđa šapa!

Najkraća staza pogodna za šetače početnike. Zgodna je opcija za kraću šetnju dok npr. čekate na obilazak Gornje Baraćeve špilje.

Duljina: 1,2 km
Trajanje: 20-30 minuta
GNSS tragovi: Vučja staza
Markacija: narančasta šapa

Staza srednje duljine idealna za ugodnu obiteljsku šetnju.

Duljina: 3,1 km
Trajanje: 1:00 h - 1:30 h
GNSS tragovi: Risja staza
Markacija: modra šapa

Najdulja staza za šetače željne izazova. Krije najljepše vidikovce, šumske izvore, potoke i brojne špilje.

Duljina: 7,5 km
Trajanje: 3 - 4 h
GNSS tragovi: Medvjeđa staza
Markacija: crvena šapa

Preuzmite kartu pješačkih staza putem linka: Karta pješačkih staza

Pješačke staze dostupne su i besplatne za sve posjetitelje, no ukoliko se odlučite na obilazak pješačkih staza uz pratnju stručnog vodstva, usluga se naplaćuje sukladno važećem cjeniku. Uslugu vođene šetnje Risjom stazom potrebno je rezervirati pismenim putem na e-mail adresu.

 

CJENIK USLUGA JAVNE USTANOVE 202
VOĐENA ŠETNJA IZNOS S PDV-OM
GRUPA DO 50 OSOBA 55,00 €

NAPOMENE

Informirajte se o vremenskim uvjetima

U dijelovima šume nema signala

Izaberite stazu sukladno svojoj fizičkoj pripremljenosti

Budite svjesni da u šumi borave divlje životinje

Ponesite adekvatnu obuću i odjeću

Ponesite zalihe vode

Ne zaboravite ponijeti lijekove ukoliko su vam potrebni

Preporučamo da u šumu idete u paru

PREPORUKE ZA EVENTUALNI SUSRET SA ŽIVOTINJAMA

Krećite se glasnije

Izbjegavajte boravak u šumi kasno navečer, noću ili rano ujutro

Krećite se markiranim stazama

Životinje se osjećaju ugroženima kad su iznenađene. Krećite se glasnije, razgovarajte kako bi ih upozorili na svoju prisutnost. Sigurno će vam se ukloniti s puta puno prije nego im se približite. Na ovaj način ćete sigurno isključiti neželjene susrete sa zvjerima. Izbjegavajte boravak u šumi kasno navečer, noću ili rano ujutro, kad su životinje najaktivnije, a to posebice vrijedi za razdoblje parenja, za mjesec svibanj i lipanj. Po šumi se krećite markiranim stazama i putevima. Ako spazite životinju, ne pokušavajte joj prići. To posebno vrijedi ako ih zateknete na hranilištu. Susret s ženkom koja vodi mlade može biti posebno opasan. Ako na vrijeme ugledate takvu obitelj, nastojte se neprimjetno udaljiti putem kojim ste došli. Nikad nemojte prilaziti mladima niti ga slučajno hvatati. Ženka će sigurno napasti ako osjeti da joj je mlado u opasnosti. Opasna može biti mlada medvjeđa siročad koja je prebrzo ostala bez majke. Ti se medvjedi ne boje čovjeka i zato su potencijalno opasni.

Ne vodite psa u medvjeđe stanište. Bježeći pred medvjedom, njega će vaš kućni ljubimac dovesti pravo na vas. Ako se susretnete s medvjedom na blizinu, pokušajte sačuvati mir i hladnokrvnost i ne bježite. Medvjed oslonjen na stražnje noge nije u stavu za napad, on vas želi samo bolje vidjeti jer mu je vid slabije razvijen. Izbjegavajte sve radnje koje bi mogle navesti medvjeda da se osjeti ugroženim (bacanje kamenja, galame…) jer postoji velika vjerojatnost da će vas napasti. Dajte mu prostora za uzmak. Ako je nemoguće izbjeći napad medvjeda, nipošto se ne upuštajte se u koštac s njim. Bacite se na zemlju potrbuške i s prekriženim rukama zaštitite glavu. I još jednom, zapamtite: Životinje se osjećaju ugroženima kad su iznenađene.