Zgrada Centra podzemne baštine Speleon prostire se na 1200 m², od čega je 850 m² objekta namijenjeno za izložbu stalnog postava koji prezentira prirodnu i kulturnu baštinu područja kroz četiri teme – speleologija, geologija, arheologija i paleontologija. Projekt likovnog postava realizira se u objektu radi interpretacije teme Baraćevih špilja te pet drugih speleoloških objekata kojima upravlja Javna ustanova, koristeći najnovije multimedijalne tehnologije i IT rješenja. Autorski tim likovnog postava je imao jedinstvenu priliku arhitekturu prilagoditi postavu, odnosno izraditi objekt prema potrebama postava, što je rijetka prilika kod projekata sličnih karakteristika.

Glavne teme postava birane su na način da imaju širok interesni doseg među posjetiteljima, a kako bi bile perceptivno jednostavne, formirane su prema određenim logičnim tematskim skupinama. U objektu tematski i interpretacijski razlikujemo dvije veće cjeline: opće biološko - geomorfološke teme o lokalitetu koje su obrađene u prizemlju objekta, te svojevrsni showroom koji je predviđen u suterenu. Na taj način posjetitelj najprije percipira teme, educira se o pojmovima i osnovnim karakteristikama, a onda, spuštanjem u podzemlje, u dio suterena s postavom, sve to ima priliku iskusiti kroz niz multimedijalnih prikaza, osjetilnih komora i sličnih efektnih eksponata.

Ulaz u objekt projektiran je u obliku staklene stijene, imitirajući 'otvaranje' ulaza u špilje. Filigranski raspored obodnih prostorija postava, s velikom centralnom dvoranom polifunkcionalnog karaktera, također je inspiriran međuodnosom podzemnih špiljskih dvorana i avenija.

Čitav postav popraćen je nizom suvremenih, multimedijalnih modela interpretacije kao što su maketarski prikazi, LCD ekrani, smartglass, replike, animacije, multitouch ekrani te atrij s hiperrealističnim replikama egzotičnih životinja koje više ne nastanjuju ova područja, ali koje su u vrijeme Ledenog doba bile njegovi stanovnici. Među njima su primjerice lavovi, nosorozi i špiljski medvjedi.

U glavnoj dvorani prezentirat će se dokumentarni film koji će sažeti prikaz okoliša i tipičnog ambijenta u Ledeno doba na području Baraćevih špilja. Prikaz će obuhvatiti uvjerljivu animaciju svih životinja pronađenih na lokalitetu i to tako da će se najprije prikazati Zemlja, pa Europa, pa Hrvatska u vrijeme Ledenog doba, te će se animacijom predstaviti izgled okoliša karakterističan za taj period.

Važno je istaknuti kako će budući Centar biti i nadomjestak posjeta Baraćevih špilja osobama s invaliditetom, s obzirom da je Centar toj ciljnoj skupini jedan od rijetkih točaka u kojoj će se moći upoznati s lokalitetom.

Ono što posebno doprinosi atraktivnosti jesu osjetilne komore kojima će posjetitelji moći doživjeti podzemlje svim svojim čulima. Posjetiteljski centar pored stalnog postava sadrži i multifunkcionalnu dvoranu, show room, dječju igraonicu, speleo-dokumentacijsku knjižnicu, ugostiteljski sadržaj, suvenirnicu, depo te parkiralište.

Detaljni prikaz unutarnjeg postava Centra podzemne baštine

Uvod u projekt

Posjetiteljski centar podzemne baštine Speleon projekt je koji će posjetiteljima interpretirati baštinu iz područja prirodoslovnih znanosti. Jedna od glavnih uloga ovog projekta je razviti svijest o očuvanju prirode i važnosti održive interakcije čovjeka i prirode kod budućih posjetitelja centra.

Pročitaj više

Osnovni podaci o projektu

NAZIV: Promicanje održivog razvoja Značajnog krajobraza Baraćeve špilje

FOND: Konkurentnost i kohezija, oznaka: KK.06.1.2.02

VRIJEDNOST: 19.908.960,00 kn + PDV

Pročitaj više

Stručna podloga

Izgradnja centra temelji se na četiri stručne podloge iz područja prirodoslovnih znanosti. Likovni postav i arhitektura samog centra prilagođena je upravo stručnim podlogama.

Pročitaj više

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda konkurentnost i kohezija. Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost Javne ustanove Baraćeve špilje.