Već 27 godina za redom, posljednji vikend u mjesecu kolovozu obilježava se Međunarodna noć šišmiša, pod okriljem Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša – EUROBATS.

Šišmiši su jedini sisavci koji lete, a za sada je poznato više od 1200 vrsta šišmiša. Sve vrste šišmiša koje žive u Hrvatskoj, njih 33, strogo su zaštićene Zakonom o zaštiti prirode.

Javne ustanove za zaštitu prirode, razne organizacije za zaštitu prirode i nevladine udruge, prenose znanje o šišmišima, njihovom načinu života, navikama i potrebama različitih vrsta šišmiša. Također, ukazuju na njihovu nezamjenjivu ulogu u očuvanju prirodne ravnoteže u ekosustavima kao i na potrebu njihova očuvanja i zaštite.

Ove godine obilježili smo osmu po redu Noć šišmiša u Baraćevim špiljama. Edukacija najmlađih izuzetno je važna. Upravo zbog toga posebnu pažnju posvećujemo radionicama. Održane su edukativne radionice zabavnog karaktera za djecu sa atraktivnim naslovima te još zanimljivijim sadržajem: „Speleolog ne može biti svatko“, „Mlatni komarca“, „Pronađi svog šišmišića“, „Gradimo špilju“, „Oruđe i oružje u službi čovjeka“. Pri izvođenju radionica sudjelovali su i volonteri – djelatnici stručne službe Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Posebno iskustvo za sve posjetitelje bili su i noćni obilasci Gornje Baraćeve špilje, uz pratnju stručnih vodiča. Ono što noćne obilaske čini drugačijima je upravo prolazak bajkovitom šumom koja vodi do ulaza, stazom tek toliko osvjetljenom da dočara tajnovitost ulaska u špiljski svijet i dom šišmiša.

Svi posjetitelji su imali priliku uz posebne uređaje – bat detektore, poslušati glasanje šišmiša, a edukatori iz Hrvatskog biospeleološkog društva detaljnije im objasniti što je to eholokacija te kako se šišmiši kreću u prostoru.

U suradnji s udrugom Hyla organizirana je foto izložba noćnih leptira zabilježenih u Značajnom krajobrazu Baraćeve špilje. Uz djelatnike udruge posjetitelji su imali priliku vidjeti i iskušati se u lovu na noćne leptire.

Ovogodišnja izložba za djecu bila je ujedno izložba likovnih radova učenika prvih razreda Osnovne škole Eugena Kvaternika u Rakovici i Područne škole Braće Pavlić Drežnik Grad. Naši prvašići pokazali su nam kako u njihovim očima izgledaju šišmiši, a one najkreativnije stručno povjerenstvo odabralo je za tisak tematskih majici koje smo dijelili posjetiteljim na manifestaciji.

Kako bismo djecu i mlade potaknuli da se bave speleologijom, pozvali smo članove Speleološkog društva Veles da predstave speleologiju u jednom posebnom svjetlu – kao zabavan i atraktivan hobi. Svi zainteresirani posjetitelji imali su priliku okušati se u speleološkom penjanju uz pomoć speleologa. Nadamo se da će se bar dio onih koji su se okušali u toj avanturi, odlučiti i priključiti SD Veles!

Dječja predstava eko tematike „Pufi u šumi“ u izvedbi kazališta Smješko, avanturama psića Pufija razveselila je one najmlađe, a za njih smo ove godine pripremili i atraktivni zipline u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja.

Od zabavnih sadržaja posjetitelji su imali priliku još i pogledati projekciju filma na otvorenom, uživati u glazbenom programu uz ponudu snack bara te napuhancima za mališane.

Naša je vizija i želja bila da posjet Baraćevim špiljama povodom Noći šišmiša svima bude posebno iskustvo te da ponesu sa sobom djelić zanimanja za prirodu i šišmiše. Nadamo se da smo u tome uspjeli, te se vidimo i slijedeće godine!

Kako je izgledala ovogodišnja Noć šišmiša, pogledajte u našoj fotogaleriji!

Foto: Josip Durdov

 

 

Prethodna objava
Promotivni tjedan u Baraćevim špiljama i Speleonu – Centru podzemne baštine!
Sljedeća objava
Noć šišmiša 2023