U petak 28. srpnja, održana je prva kulturno – gastronomska manifestacija u organizaciji Javne ustanove Baraćeve špilje, u novootvorenom posjetiteljskom centru Speleon.

Sve drage posjetitelje manifestacije odveli smo na tren u mirise i okuse djetinjstva – uz degustaciju proje pripremljene prema tradicionalnom receptu uz mješavinu brašna OPGa Jareb iz Rastočkih mlinova. Uz proju svi su imali priliku isprobati i domaće sireve te kiselo mlijeko OPG-a Turkalj iz Rakovice, a uz svaki hladni pladanj naravno ide i čaša vina, i to ne bilo kojeg, već prvog slunjskog vina iz vinarije Obrovac.

U čarobnom ambijentu uz zalazak sunca, izložena je i  izložba fotografija dobivenih iz arhive Osnovne škole Eugena Kvaternika u Rakovici te fotografija speleologa Tihomira Kovačevića i Vlade Božića. Fotografije su prikazale kako je općina Rakovica izgledala u prošlom stoljeću te kojim su se sve aktivnostima bavili osnovnoškolci nekada.

Poseban vrhunac večeri bila je premijera promotivnog videa – priča o proji i siru. Gospođa Marice Turkalj iz Rakovice nas je svojim pričama iz djetinjstva sve na tren odvela u neka prošla vremena. Vrijedni mladi ljudi iz OPG-a Turkalj, Marijana Sabljak Turkalj te OPG Jareb i mladi mlinar Antonio otvorili su nam vrata svojih domova i pokazali  kako se od tradicionalnih poslova danas može živjeti i raditi.

Za naše posjetitelje pripremili smo i izložbu fotografija dobivenu iz arhive OŠ Eugena Kvaternika iz Rakovice te fotografija speleologa Tihomira Kovačevića i Vlade Božića. Kako je općina Rakovica izgledala u prošlom stoljeću te kojim su se sve aktivnostima bavili osnovnoškolci nekada, naši posjetitelji imali su priliku vidjeti u izložbi.

Tijekom večeri održan je i nagradni kviz, a naši posjetitelji pokazali su bogati tradicionalno/lokalni vokabular te se ugodno zabavili prisječajući se tradicionalno-lokalnih riječi i izreka.

Zahvaljujemo svima koji su nas posjetili na prvoj kulturnoj večeri u organizaciji Javne ustanove Baraćeve špilje  „Večeri proje i sira“, nadamo se da smo vam vratili neka lijepa sjećanja, a za one mlađe ovo je poticaj da se vrate starim običajima te uz recepte koje su svi dobili i sami okušaju u izradi našeg tradicionalnog kruha te na taj način očuvamo našu kulturnu baštinu.

Prethodna objava
Noć šišmiša 2023
Sljedeća objava
“PRAČOVJEK” – dolazi u Speleon!