Zemlja nije bilo kakav planet. Zemlja je naš roditeljski planet, nastao prije 4.5 milijardi godina a od tada na ovamo iznjedrio je brojne biljne i životinjske vrste uključujući i homo sapiensa.
Povodom ovog posebnog dana, Dana planeta Zemlje, prigodno smo organizirali Tjedan čistke u Rakovici odnosno akcije čišćenja speleoloških objekata i divljih odlagališta otpada na području značajnog krajobraza Baraćeve špilje i području koje je u Natura 2000 mreži. Dumenčića špilju u naselju Lipovac očistili smo od komunalnog otpada a iz Varićakove špilje kod Nove Kršlje iznijeli smo hrpu vojnih kutija. Sanirali smo i veliko divlje odlagalište iz Špilje kod Vukovića u Selištu Drežničkom te tri divlja odlagališta otpada uz prometnicu od Lipovače do Nove Kršlje (koja vodi do Baraćevih špilja).
Ovom čistkom prvenstveno želimo skrenuti pozornost građana na problematiku otpada koji se godinama gomila i nadamo se da će hrpe smeća u prirodi s godinama postati manje a svijest o važnosti okoliša biti sve veća. U akciju naše ustanove su se uključili Marko Gašparović i Tomislav Rendulić iz Rakovice kojima se posebno zahvaljujemo.


Prethodna objava
Plitvičke doline
Sljedeća objava
DAN PLANETA ZEMLJE 2019