Speleoteka je prva hrvatska speleološka biblioteka otvorena za javnost koja u prvoj fazi postavljanja sadrži oko 6500 naslova knjižnične građe iz fundusa Speleološkog kluba Ursus spelaeus – Karlovac, Speleološkog društva „Karlovac“ te nekoliko privatnih zbirki. Cjelokupni fundus prikupljan je godinama i predstavlja doista vrijednu građu, kako za speleološko okruženje, tako i za širu javnost. Otvorenje Speleoteke time predstavlja jedinstven događaj za cijelu Hrvatsku.

U prvoj fazi osnivanja ova vrijedna zbirka bila je smještena u gostima Znanstvene čitaonice Aquatike – slatkovodnog akvarija Karlovac od 22. 10. 2016. sve do 1.1.2023. godine. Otvorenjem posjetiteljskog centra Speleon u Novoj Kršlji kod Rakovice, speleoteka je premještena na novu adresu.

Speleoteka se sastoji od knjiga, časopisa, tematskih separata, brošura i dijela audiovizualne građe. Korištenje knjiga u prostoru Speleona – Centra podzemne baštine dozvoljeno je isključivo unutar Centra, bez mogućnosti posudbe. Rad Speleoteke zamišljen je na način da se tijekom radnog vremena Speleona – Centra podzemne baštine zainteresiranima nudi istraživanje građe na licu mjesta uz stručnu pomoć voditelja biblioteke. U prostoru je dostupan i fotokopirni aparat sa skenerom kojim je moguće kopirati dio građe.

Tematska građa vezana je za više znanstvenih područja: speleologije, speleoarheologije, biospeleologije, geomorfologije, speleoklimatologije, geologije, hidrogeologije, paleontologije, geografije te zaštite krša i prirode. Stoga pozivamo sve zainteresirane, a posebno studente, učenike i znanstvenike da koriste zbirku u sklopu pripreme seminarskih, stručnih i znanstvenih radova. Dio publikacija vezan je za speleofotografiju (monografije), speleotehnike i povijest istraživanja krša pa je Speleoteka jednako zanimljiva za speleologe i širu javnost.

Knjižna građa dolazi iz fundusa udruga i pojedinaca koji su svoje zbirke posudili ili donirali Speleoteci te im se ovom prilikom zahvaljujemo:

 

UDRUGE:

Speleološki klub Ursus spelaeus, Karlovac

Speleološko društvo Karlovac, Karlovac

Hrvatsko biospeleološko društvo, Zagreb

Speleološki odsjek HPD[1]  Željezničar, Zagreb

ADIPA –  Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske, Zagreb

 

POJEDINCI: Ana Bakšić, Sanja Barešić, Neven Bočić, Nenad Buzjak, Hrvoje Cvitanović, Teo Delić (Slovenija), Branko Jalžić, Igor Jelinić, Miroslav Kos, Žarko Kotur, Roman Ozimec, Dalibor Paar, Morana Rožman, Michele Sivelli (Italija)

 

Fotografije: Nikola Zoko

Prethodna objava
Đir po Speleonu
Sljedeća objava
Javnoj ustanovi BARAĆEVE ŠPILJE dodijeljeno javno priznanje „Plaketa Karlovačke županije“ za 2022. godinu