Danas na Zrinjevcu održano je veliko događanje u sklopu nacionalne kampanje „Poslušaj glas prirode!“ s ciljem promocije važnost zaštite prirode i očuvanja bioraznolikosti!

U događanju je sudjelovalo čak 20 javnih ustanova u zaštiti prirode iz cijele Hrvatske, zajedno sa Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja. Brojni veliki i mali posjetitelji imali su priliku upoznati zaštićena područja lijepe naše na jednom mjestu, pogledati izložbe, sudjelovati u radionicama, kvizovima te sa sobom ponijeti nova saznanja i spoznaje o poveznosti divljih vrsta i ljudske populacije.

Naša tema bili su, dakako, šišmiši – kroz kvizove i radionice posjetitelji su naučili da gdje šišmiši obitavaju, tamo nema komaraca, je upravo komarci šišmišima su najdraža poslastica. Uz to, šišmiši su i pokazatelji zdravih ekosustava, zdrave prirode, jer brojnost vrsta i populacija šišmiša znači da je i okoliš u kojem žive i opstaju zdrav, otporan i stabilan. Cilj radionice bio je prikazati i kako korištenje pesticida utječe na ekosustav te ujedno i naše prirode „pesticide“ šišmiše!

Datum događanja nije slučajno odabran – ovom manifestacijom obilježen je i Europski dan mreže Natura 2000 te Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

Kampanja “Poslušaj glas prirode” jedan je od ključnih komunikacijskih elemenata projekta “Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000”, najvećeg projekta osnaživanja sustava zaštite prirode u Hrvatskoj. Vrijednost ovog projekta iznosi preko 24,7 milijuna eura, a Europska unija ga sufinancira s 85 % sredstava u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Više o kampanji “Poslušaj glas prirode!” na https://glasprirode,hr/

 

Prethodna objava
DANI OTVORENIH VRATA EU PROJEKATA U SPELEONU – Centru podzemne baštine
Sljedeća objava
Đir po Speleonu