Manifestacija Noć šišmiša obilježava se od 1997. godine u svijetu, a posljednjih 7 godina i u Baraćevim špiljama.

Cilj manifestacije je edukacija posjetitelja o važnosti očuvanja prirodnih vrijednosti, pa tako i o šišmišima te njihovoj nezamjenjivoj ulozi u ekosustavu. Sve vrste šišmiša koje obitavaju na području Hrvatske hrane se paucima, komarcima i ostalim kukcima. Njihova uloga u ekosustavu je nezamjenjiva jer oni jedini kontroliraju brojnost noću aktivnih kukaca, pa tako predstavljaju biološki pesticid. Upravo zbog toga šišmiši su zaštićena vrsta.
Budući da mnogi još uvijek zaziru od ovih simpatičnih životinjica, naša Javna ustanova želi na zabavan i atraktivan način privući stanovništvo na manifestaciju Noć šišmiša te ih na taj način educirati.

Ove godine, Noć šišmiša obilježena je u petak, 26.08.2022. godine. Program se sastojao od niza aktivnosti koje su započele već u poslijepodnevnim satima te su svi posjetitelji imali priliku posjetiti tri različite izložbe, kutak sa radionicama za djecu, noćne obilaske špilje uz naše vodiče, penjanje na stijenu uz korištenje speleološke opreme, promociju fotomonografije, glazbeno scenske nastupe i ostale zabavne sadržaje.

Edukacija najmlađih izuzetno je važna. Upravo zbog toga posebnu pažnju posvećujemo radionicama koje smo ove godine pripremili zajedno sa udrugom Smak - Kreativni kolektiv koji prirodu i društvo vidi drugačije. Iskusne i stručne voditeljice programa pripremile su radionice za djecu za atraktivnim naslovima te još zanimljivijim sadržajem: „Speleolog ne može biti svatko“, „Mlatni komarca“, „Pronađi svog šišmišića“, „Gradimo špilju“, „Oruđe i oružje u službi čovjeka“.
Pri izvođenju radionica sudjelovali su i suorganizatori - djelatnici Nacionalnog parka Plitvička jezera, a za sve polaznike radionica dodijeljene su i nagrade – kolekcija slikovnica za djecu iz NP Plitvička jezera, pa su najmlađi, uz šišmiše, imali priliku upoznati i svijet ostalih zaštićenih životinja: medvjeda, vretenaca, leptira…

Posebno iskustvo za sve posjetitelje bili su i noćni obilasci Gornje Baraćeve špilje, uz pratnju stručnih vodiča. Ono što noćne obilaske čini drugačijima je upravo prolazak bajkovitom šumom koja vodi do ulaza, stazom tek toliko osvjetljenom da dočara tajnovitost ulaska u špiljski svijet i dom šišmiša. Nakon obilaska špilje, svi su posjetitelji imali priliku uz posebne uređaje – bat detektore, poslušati glasanje šišmiša, a edukatori iz NP Plitvička jezera detaljnije im objasniti što je to eholokacija te kako se šišmiši kreću u prostoru.

Kako bismo djecu i mlade potaknuli da se bave speleologijom, pozvali smo članove Speleološkog društva Veles da predstave speleologiju u jednom posebnom svjetlu – kao zabavan i atraktivan hobi. Svi zainteresirani posjetitelji imali su priliku okušati se u speleološkom penjanju uz pomoć speleologa. Nadamo se da će se bar dio onih koji su se okušali u toj avanturi, odlučiti i priključiti SD Veles!

Izložbu „U potrazi za neandertalcem“ vodio je Hrvoje Cvitanović, član Speleološkog kluba Ursus spelaeus iz Karlovca, a izložba je prikazivala fotografije sa nedavnih istraživanja koja su se odvijala u Gornjoj Baraćevoj špilji. Za sve one koji nisu uspjeli doći i pogledati kako izgleda istraživanje na terenu, pripremili smo upravo ovu izložbu sa fotografijama istraživača u akciji! Jedna od fotografija prikazuje i neandertalaca – glumca koji će imati glavnu ulogu u filmu koji je nedavno snimljen, a prikazivati će se u novom Centru za posjetitelje Speleon. Također, svi su posjetitelji imali priliku izbliza pogledati jedan od najvažnijih nalaza u povijesti Baraćevih špilja– oruđe neandertalca!
Izložbom „Šišmiši u medijima“ pod vodstvom Nataše Cvitanović iz Speleološkog kluba Ursus spelaeus, dalo se ukazati na važnost medija kojima se prenose znanja o šišmišima. Posjetitelji su imali priliku vidjeti kako su šišmiši sveprisutni na raznim promotivnim materijalima. Radi se o kolekcionarskoj zbirci naljepnica, letaka, slikovnica, plakata, ulaznica, bedževa, a sve sa jedinstvenom tematikom koja ih povezuje – šišmiši.

Izložba „Rekorderi u svijetu šišmiša“ kreirana je za najmlađe posjetitelje, a imali su priliku saznati koliki je najveći šišmiš na svijetu, koliki je najmanji, koji je najbrži te brojne druge zanimljivosti! Nakon obilaska svih edukativnih sadržaja, posjetitelji su imali priliku opustiti se i zabaviti u drugom dijelu večeri gdje su nastupali plesači iz udruge Traumatic Arts, koji su izveli fascinantnu izvedbu u tajanstvenom ambijentu šume koje okružuje izletište te su nas na tren odveli u neki drugi svijet.

Glazbeni nastup izveo je Ivan Judaš, član udruge Handpan Croatia, koji je svirao na neobičnom instrumentu – handpan. Handpan je vrlo rijedak i novi instrument koji postoji tek 20 godina, a porijeklom je iz Švicarske. To je vjerojatno instrument koji se najbrže proširio po cijeloj zemaljskoj kugli u povijesti čovječanstva te stekao svjetsku popularnost. Naprosto, instrument ima zvuk u koji se gotovo svaka osoba zaljubi prvi puta kada ga čuje.

U sklopu manifestacije Noć šišmiša, održana je i promocija knjige, monografije „Tajanstveni životinjski svijet Baraćevih špilja“. U predstavljanju monografije sudjelovali su svi koji su svojim radom i trudom doprinijeli u stvaranju ovog prvog izdanja Javne ustanove Baraćeve špilje. Monografija je izrađena u okviru projekta „Promicanje održivog razvoja Značajnog krajobraza Baraćeve špilje“ sufinanciranog iz sredstava EU fondova.

Naša je vizija i želja bila da posjet Baraćevim špiljama povodom Noći šišmiša svima bude posebno iskustvo te da ponesu sa sobom djelić zanimanja za prirodu i šišmiše. Nadamo se da smo u tome uspjeli, te se vidimo i slijedeće godine!

Prethodna objava
MJESEC HRVATSKOG TURIZMA 2022
Sljedeća objava
Noć šišmiša 2022