Pjegavi ili šareni daždevnjak (Salamandra salamandra) je strogo zaštićeni duguljasti vodozemac a većina ga odmah prepoznaje po žutim mrljama na njegovom tamnom tijelu. Može narasti do 25 cm a kreće se sporije zbog kratkih nožica, ali zato ima dugački rep.  Njegovo stanište su šume, a najviše su aktivni noću kad izlaze iz svojih staništa. Tijekom dana skrivaju se ispod slojeva lišća, mahovine, kamenja i panjeva te na vlažnim mjestima. Daždevnjaci jako vole kišu i vlagu i danju izlaze već pri prvoj pojavi kišnih kapi. Hrane se puževima, gujavicama, glistama, paucima i drugom kukcima, a mogu pojesti i mladu žabu.

Kako bi skrenuli pozornost na njihova stradavanja na cesti i smanjili isto, Javna ustanova Baraćeve špilje je tijekom 2023. godine postavila nekoliko prometnih znakova upozorenja sa slikom daždevnjaka na županijskoj cesti prema Izletištu Baraćeve špilje i Posjetiteljskom centru Speleon.

Kako bismo im olakšali prolazak preko cesta, apeliramo na sve vozače da budu posebno oprezni na područjima gdje se daždevnjaci često pojavljuju. Prilagodite brzinu, izbjegavajte njihovo ugrožavanje te im omogućite siguran prolaz.

Daždevnjaci igraju ključnu ulogu u održavanju ekosustava 🌍. Njihova prisutnost pomaže u kontroliranju populacije štetnih insekata i održavanju ravnoteže u prirodi. Zbog toga je važno da ih poštujemo i pružimo im prostor za nesmetan život.

 

Očuvanje bioraznolikosti odgovornost je svih nas. Podržavajmo zaštitu daždevnjaka i drugih ugroženih vrsta kako bismo zajedno doprinijeli očuvanju našeg planeta.

🤝 Hvala vam na pažnji i suradnji u očuvanju prirode. Neka naše ceste budu sigurno okruženje za sve životinje, uključujući i naše dragocjene daždevnjake! 💙🌏 #OčuvajmoPrirodu #Daždevnjaci #ZaštićenaVrsta

 

Foto: Irena Tomičić

Prethodna objava
𝐒𝐀𝐌𝐎𝐒𝐓𝐑𝐄𝐋 𝐈𝐙 𝐙𝐁𝐈𝐑𝐊𝐄 𝐉𝐀𝐕𝐍𝐄 𝐔𝐒𝐓𝐀𝐍𝐎𝐕𝐄 𝐁𝐀𝐑𝐀Ć𝐄𝐕𝐄 Š𝐏𝐈𝐋𝐉𝐄/
Sljedeća objava
Noć šišmiša 2023