Koracima vuka, risa ili medvjeda.

U Značajnom krajobrazu Baraćeve špilje na području općine Rakovica ovog tjedna otvorene su tri novouređene poučno-rekreativne pješačke staze. Javna ustanova tako je otvorila svoja vrata još većem broju zaljubljenika u prirodu. Svim šetačima, rekreativcima i ljubiteljima nordijskog pješačenja na raspolaganju su tri staze koje prolaze kroz veći kompleks mješovite listopadne šume, unutar zaštićenog područja. Staze su dobile naziv po zaštićenim velikim zvijerima koje borave na području značajnog krajobraza – vuku, risu i medvjedu.

O važnosti pješačkih staza u svrhu proširenja turističke ponude, kao i o uključivanju domicilnog stanovništva u brigu o očuvanju okoliša, te stvaranje uvida u održivi razvoj i njegove potencijale u razvoju ovog selektivnog oblika turizma na našem području, govorila je ravnateljica Javne ustanove Tihana Oštrina. Prednosti novootvorenih pješačkih staza istaknuli su i načelnik općine Rakovica Franjo Franjković, direktorica turističke zajednice općine Rakovica Mira Špoljarić, te predsjednik Atletskog kluba Plitvice Leopold Špehar.

Ukupna duljina staza je 11,5 km. Staze su kružnog oblika sa startom i ciljem u Baraćevim špiljama. Koracima vuka, risa ili medvjeda – Mi vam nudimo 11 razloga odnosno kilometara, a vi odabirete čije stope želite pratiti.

“Homo homini lupus est” čovjek ne mora biti čovjeku vuk, no baš kao i vukovi ljudi se vole kretati u svom “čoporu”, odnosno u okruženju svojih bližnjih. Ako se odlučite na šetnju prirodom u krugu obitelji, onda je vaš idealan odabir upravo “Vučja staza”. Pogodna je za šetače početnike, duljine je 1,2 km te je za njezin obilazak potrebno izdvojiti svega 20 min.

Euroazijski ris (lynx lynx) u Hrvatskoj je ugrožena vrsta sisavca. Za život treba i koristi velika područja, u tom smislu jedne je od najzahtjevnijih i najizazovnijih vrsta za očuvanje, a njihova prisutnost znak je izvrsne očuvanosti ekosustava. Kretanje risa zabilježeno je na području Zaštićenog krajobraza, a mi vam nudimo 3 km dugu stazu kako biste i sami otkrili posebnost šumskog ekosustava u kojem je upravo on pronašao svoje povremeno utočište. Za čitavi obilazak dovoljno je izdvojiti jedan sat, što je još jedan od razloga zašto već danas započeti s planiranjem posjeta.

Smeđi medvjed (Ursus arctos) div je naših planinskih šuma. Treća staza prati upravo njegove korake. Baš poput njega, na svom putu do najljepših vidikovaca možete pronaći okrjepu na šumskim izvorima i potocima. Staza je uređena za šetače željne izazova koji na raspolaganju imaju barem 3 sata, obzirom da je duga 7,5 km.

Ravnateljica je za kraj naglasila kako je važno osvijestiti vrijednosti boravka u prirodi. Zato nudimo nesvakidašnji doživljaj kilometarskih staza unutar zaštićenog krajobraza Baraćeve špilje uz brojne špilje, vrtače, izvore i potoke – čistu, divlju i očuvanu prirodu!

“Sreća – to je biti s prirodom, gledati je i s njom govoriti.” L. N. Tolstoj
Mi smo već zakoračili pješačkim stazama i pronašli svoj put sreće, a na vama je da odaberete koja od tri ponuđene staze najbolje opisuje vaš način odmora i rekreacije.

Prethodna objava
Pješačke staze
Sljedeća objava
Do kraja godine u Baraćevim špiljama nova poučna staza – Javna ustanova Baraćeve špilje povukla sredstva iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u iznosu od 740.000,00 kuna