Baraćeve špilje će do kraja godine dobiti još nekoliko sadržaja za posjetitelje, jedan od projekata je gradnja i opremanje Staze Ledenog doba za koju su ustanovi odobrena sredstva iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Staza je osmišljena kao spoj edukacije i rekreacije kako bi ju učinili pristupačnom i atraktivnom za sve uzraste. ”Brojni posjetitelji već su prepoznali ljepote lokaliteta Baraćeve špilje, a želja nam je konstantno proširivati svoju ponudu i obogatiti sadržaje na izletištu Baraćeve špilje. Poučna staza Ledenog doba pružiti će dodatnu vrijednost Baraćevim špiljama u vidu proširenja turističke, ali i edukativne ponude”, izjavila je ravnateljica Tihana Oštrina.

U pripremi je izgradnja dva nova vidikovca, riječ je o drveno-čeličnim konstrukcijama koja će osim funkcije proširenja staze služiti i za odmor, te okupljanje posjetitelja. Čitava staza biti će popraćena sa čak deset interpretacijskih točaka koje će sadržavati elemente poput interaktivne slagalice, konstrukcije otisaka šapa, paravani sa zvučnim efektima, te interpretacijske ploče na kojima se nalaze zanimljivosti o životinjama iz Ledenog doba. Osim interpretacijskih elemenata, projektom je obuhvaćena i izgradnja infrastrukture nužne za posjetitelje. Planirano je postavljanje podesta na ulazu u Gornju Baraćevu špilju, postavljanje zaštitne ograde te ulaganje u sanitarne kapacitete na izletištu.

Činjenica koja mnogima od nas zvuči nevjerojatnom je obitavanje lavova na području općine Rakovica. Kada bi se vratili kroz vrijeme, nekoliko desetaka tisuća godina unazad, unutar naše općine bilo je pravo malo carstvo velikih zvijeri. Baraćeve špilje izrazito su bogato paleontološko nalazište, svojom brojnošću nalazi špiljskog lava premašuju veći dio nalazišta u Hrvatskoj. Najveći broj nalaza pripada izumrlim špiljskim medvjedima, možda ne zvuče atraktivno koliko i lavovi, ali svakako su bili pravi ”gorostasi” u odnosu na današnje medvjede koji obitavaju na našem području. Špiljski medvjedi imali su golemu glavu s masivnim zubima, dosezali su do 3 metra uspravljeni na stražnje noge, a težili su između 400 i 700 kg.

Poučna staza Ledenog doba odgovor je na postavljene ciljeve prilikom osmišljavanja projekta, interaktivna je i edukativna, jednako kao i vođenja koja ostavljaju niz pozitivnih dojmova na naše posjetitelje. Ciljevi koji su u konačnici potaknuli pokretanje čitavog projekta su podizanje atraktivnosti Baraćevih špilja, te poticanje interesa za prirodnu baštinu.

”Kod posjetitelja želimo postići bolje otkrivanje i vrednovanje baštine kroz učinkovitu interpretaciju, koja uključuje metode za podizanje svijesti posjetitelja o važnosti zaštite i odgovarajućeg odnosa prema baštini područja. Vrijednost ove investicije je 740 tisuća kuna (bez PDV-a), financirana u 100 % iznosu iz EU fonda”, istaknula je ravnateljica Javne ustanove Baraćeve špilje.

 

životinje

 

 

 

Interaktivna slagalica s
pomičnim plohama koje
će posjetitelji moći okretati
oko svoje osi kako bi složili
sliku spiljskog lava s jedne
strane, te običnog današnjeg
lava s druge strane.

Prethodna objava
Otvorene pješačke staze u Baraćevim špiljama
Sljedeća objava
U Baraćevim špiljama potpisan sporazum za projekt „Turistička kartica Karlovačke županije“