Hibernacijom nazivamo stanje  usporenog metabolizma i mirovanja pojedinih životinja tijekom zime,  svima poznatije kao zimski san. U životinje koje zimi miruju spada veliki broj ektotermnih organizama (npr. gmazovi) i određeni broj sisavaca (medvjed, vjeverica, puh). Prije zime, životinje sakupljaju hranu i skladište je u skrovištu ili nakupljaju rezerve masti u tijelu. Dobar dio životinja može se probuditi nekoliko puta tijekom zime, kao npr. medvjed, koji hibernira u brlogu ali kažemo da nema pravi zimski san već se lako budi, ovisno o vremenskim uvjetima. Trajanje zimskog sna je različito ovisno o vrsti životinje. Izuzetno je važno da se  životinje ne bude često (najbolje nikako) jer periodičko buđenje s posljedicom ponovnog zagrijavanja tijela značajno smanjuje ukupnu energetsku uštedu postignutu hibernacijom. Prilikom hibernacije tjelesne funkcije značajno se uspore i smanje. Disanje je slabo, otkucaji srca su usporeni. Broj otkucaja srca šišmiša može se spustiti na samo 2 do 3 u minuti.

Baraćeve špilje Gornja i Donja, stalno su stanište dvije vrste šišmiša, velikog i malog potkovnjaka, a kroz posljednjih nekoliko godina zabilježene su i jedinke drugih vrsta. Kako prilikom hibernacije jedinke koje imamo u Gornjoj Baraćevoj špilji borave najvećim dijelom u turističkom dijelu špije, sasvim je logično da kroz taj dio godine špilja bude zatvorena za posjećivanje. Preporuka za prebrojavanje jedinki ovih vrsta (na području središnje Europe) je u zimskom periodu, kada miruju (što olakšava prebrojavanje), te je utvrđeno, da je brojno stanje i rasprostranjenost jedinki u špilji jednaka unatrag nekoliko godina koliko traje sustavno prebrojavanje i može se reći da su mjere zaštite (neuznemiravanja šišmiša) uspješne.

 

Svakako da klimatske promjene znatno utječu na životinje, pa je tako prije nekoliko godina zabilježeno buđenje gotovo svih jedinki u mjesecu ožujku, da bih u travnju, četiri vikenda za redom padao snijeg i temperatura, te su neke jedinke nažalost podlegle ranijem buđenju. Ne uznemiravajte životinje tijekom hibernacije, te na taj način također podržite očuvanje ekosustava.

 

 

 

 

 

 

Prethodna objava
Natječaj za posao sezona 2020.
Sljedeća objava
BARAĆ FOREST TRAIL 2019.