Službeno je otvorena Međunarodna speleoronilačka ekspedicija pod nazivom „Velesov hram“. Otvorenje, odnosno početak ekspedicije obilježili smo u subotu 16. srpnja, a istraživanja podzemnih objekata trajat će sve do 31. srpnja.

Ekspedicijom će biti obuhvaćena speleološka, speleoronilačka, biospeleološka, geološka, hidrogeološka i arheološka istraživanja. Cilj istraživanja je otkrivanje potencijalnih resursa pitke vode, istraživanje novih podzemnih kanala, definiranje hidrogeoloških veza na širem području, odnosno podzemnih veza ponora i izvora na promatranom području te novih biljnih i životinjskih vrsta.

U zoni zaštite Javne ustanove Baraćeve špilje nalazi se treći najdulji špiljski sustav u Hrvatskoj! Panjkov ponor – Varićakova pećina skriva iznimno bogatstvo vode te ekspedicija ima za krajnji cilj ukazati na važnost podzemnih sustava kao trajnih izvora i rezervoara pitke vode.

Što je speleoronjenje?
Speleoronjenje ili ronjenje u špiljama predstavlja vrhunac ronilačkog umijeća. Speleoronioc mora savladati četiri otežavajuća uvjeta: temperatura niža od 12°C, vidljivost manja od 1m (često i mrak), strujanja brže od 1m/s te zatvoreni prostor u kojem roni (overhead environment). Roni se u kanalima, tunelima i prostorijama sa stropovima te nije naodmet reći da je ovo svakako najopasnija vrsta ronjenja. Ovakvoj vrsti ronjenja treba pristupati s velikim oprezom, odličnom opremom i visokom uvježbanošću, a svaki zaron mora biti dobro planiran. Prilikom ronjenja obavezno je postavljanje Arijadnine (vodeće) niti koje služi roniocima da se, u uvjetima loše vidljivosti, ne zagube u mnogobrojnim tunelima.

Ekspedicija u provedbi dobro poznatih organizatora
Speleoronilačka ekspedicija provodi se u organizaciji Dinaridi – Društvo za istraživanja i snimanja krških fenomena iz Zagreba, koje djeluje preko 20 godina. Ostvarili su značajne svjetske rezultate u speleologiji i speleoronjenju, a društvo se specijaliziralo za istraživanja vodenih speleoloških objekata. Suorganizatori Ekspedicije su Speleološko društvo Veles iz Rakovice te Javna ustanova Baraćeve špilje, uz potporu Općine Rakovica, Općine Plaški, Hrvatskog speleološkog saveza, Hrvatskog planinarskog saveza te Javne ustanove NATURA VIVA.

Zaronili smo u špilju Izvor Baraćevac
Nakon približno 20 godina nastavljeno je istraživanje špilje Izvor Baraćevac, podno Baraćeve brine. Do sada je istraženo 400 metara ovog podzemnog fenomena, a slijedi izrada špiljskog nacrta te daljnje istraživanje kanala. Očekuje se nova duljina ovog speleološkog objekta te spajanje kanala s Novom Baraćevom špiljom. Time bismo dobili novi špiljski sustav Baraćevih špilja.

Ciljevi ekspedicije
U okviru Međunarodne speleoronilačke ekspedicije „Velesov hram 2022“ planiran je nastavak istraživanja sustava Panjkov ponor – Varićakova te nekolicine izvora i ponora na području općine Rakovica. Krajnji ishod istraživanja prikazat će se topografskim nacrtima koji će biti uvršteni u speleološki katastar Hrvatske. Rezultati provedenih istraživanja tijekom trajanja Ekspedicije objavljuju se u stručnim časopisima i na stranicama udruge. U lokalnim zajednicama održavaju se prezentacije o rezultatima Ekspedicije kako bi se podigla svijest o važnosti očuvanja okoliša te upravljanja prirodnim resursima na održiv način.

Prethodna objava
VELESOV HRAM 2022. Okrugli stol
Sljedeća objava
BARAĆEVE ŠPILJE – MJESTO SUSRETA MODERNOG ČOVJEKA I NEANDERTALCA