Jedan od najvrjednijih pronalazaka u kolekciji Javne ustanove

Baraćeve špilje jes samostrel pronađen u Jankovićevoj špilji nedaleko Rakovice.

Samostrel, poznat i kao arucs balistus ili manus balistus na latinskom, jedno je od najpoznatijih oružja srednjeg i novog vijeka. Dok je prvobitno korišten kao bacač kopalja u antičko doba, kasnije se razvio u preteču vatrenog oružja. Danas se koristi ne samo u vojne svrhe, već i u lovu i sportu. Iz njega se izbacuju strelice s metalnim vrhom različitih oblika, namijenjene probijanju ciljeva. Također može koristiti strelice s kamenim i metalnim kuglama za probijanje oklopa ratnika i manjih fortifikacija, kao i zapaljive strelice. Konstrukcijski, sastoji se od drvenog kundaka s mehanizmima za zatezanje i odapinjanje tetiva te same tetive. Za razliku od luka, samostrel ima veći domet (prosječno oko 500 m) i veću probojnost oklopa. Prednost mu je bila i veća brzina gađanja te tišina u akciji, zbog čega je ostao u upotrebi sve do 18. stoljeća, nadmašujući prva vatrena oružja poput arkebuza i musketa.

Zahvaljujući g. Wendelinu Boeheimu iz Beča, čuvaru zbirke oružja austrijske carske kuće, saznajemo da je naš samostrel proizveden krajem 14. ili početkom 15. stoljeća. Mehanički dizajn našeg samostrela spada u tip Germanskog vitla, s lukom izrađenim od čelika ili roga životinja. Taj se tip smatrao najmodernijim i najpraktičnijim za korištenje u to doba. Ostaje nam otkriti tko je bio proizvođač našeg samostrela, što će nam olakšati grb koji se nalazi na njemu. Uz samostrel, u Jankovićevoj špilji pronađen je i manji broj vrhova strelica od željeza, vjerojatno korištenih s ovim samostrelom.

Sve ove artefakte možete vidjeti u stalnom postavu Speleona – Centra podzemne baštine.

Foto: Dinko Neskusil

 

Prethodna objava
𝐎𝐯𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐥𝐣𝐞𝐭𝐧𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐳𝐧𝐢𝐤𝐞 𝐨𝐝 𝟐𝟗. 𝐨ž𝐮𝐣𝐤𝐚 𝐝𝐨 𝟎𝟕. 𝐭𝐫𝐚𝐯𝐧𝐣𝐚 𝐩𝐨𝐬𝐣𝐞𝐭𝐢𝐭𝐞 𝐁𝐚𝐫𝐚ć𝐞𝐯𝐞 š𝐩𝐢𝐥𝐣𝐞 𝐢 𝐒𝐩𝐞𝐥𝐞𝐨𝐧 – 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫 𝐩𝐨𝐝𝐳𝐞𝐦𝐧𝐞 𝐛𝐚š𝐭𝐢𝐧𝐞 𝐮𝐳 𝐩𝐫𝐨𝐦𝐨𝐭𝐢𝐯𝐧𝐞 𝐜𝐢𝐣𝐞𝐧𝐞 𝐮𝐥𝐚𝐳𝐧𝐢𝐜𝐚!/
Sljedeća objava
PJEGAVI DAŽDEVNJAK – Salamandra salamandra/