Danas, 12.01.2024. godine zauvijek nas je napustio kolega, speleolog, speleoronilac a prije svega dobri prijatelj Tihi.
Tihomir Kovačević – Tihi ovaj naš Rakovički kraj sustavno je počeo speleološki istraživati sa svojim kolegama još davne 1983. godine. Često je isticao kako gaji posebnu ljubav prema Rakovici pa se tako odmah nakon Domovinskog rata vraća i nastavlja istraživanje špilja i jama.
U Novoj Kršlji osniva Prvi speleološki dom Republike Hrvatske i organizira i vodi 8 međunarodnih speleoronilačkih ekspedicija. Nastavno na izvanredne rezultate istraživanja, zajedno s kolegama i tadašnjim rukovodstvom Općine Rakovica te Turističke zajednice Rakovica pokrenuo je inicijativu za otvaranje Baraćevih špilja za posjetitelje. Bio je prvi ravnatelj Javne ustanove Baraćeve špilje. Njegova vizija razvoja speleoturizma u Rakovici koju nam je usadio prije 20 godina, zaživjela je.
Tihi nas je ne samo inspirirao da zavolimo špilje i podzemni svijet, već je svojom strašću i predanošću poslu zaista dotaknuo naše živote. Tihijeva ljubav prema istraživanju podzemnog svijeta bila je zarazna i on je tu istu strast potakao u svima nama. Bio nam je ne samo mentor, već i uzor, dajući nam vrijedne lekcije i usađujući nam važnost očuvanja netaknutih podzemnih prostora.
Unatoč ogromnom gubitku koji danas osjećamo, predani smo nastavku njegove ostavštine.
Počivaj u miru najdraži Tihi. Hvala ti za sve što si učinio za nas i za našu Ustanovu.Tvoje nasljeđe će zauvijek ostati živo u našim srcima.
Neka tvoja duša nađe vječni mir u dubinama koje si toliko volio.
Izražavamo naše najdublje suosjećanje s njegovom obitelji, prijateljima i voljenima u ovom teškom trenutku.
Djelatnici Javne ustanove Baraćeve špilje
Foto: Arhiva JUBŠ
Prethodna objava
Baraćeve špilje jedna su od ovogodišnjih atrakcija na turističkom sajmu u New Yorku/
Sljedeća objava
HRT EKO ZONA – SPELEON