Ovogodišnje istraživanje provodilo se od 26. lipnja do 09. srpnja u suradnji sa speleološkim klubom Ursus spelaeus i Odsjekom za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Suradnja u 2023. godini nastavila se sa ciljem pronalaska dodatnih dokaza o životu neandertalaca u Gornjoj Baraćevoj špilji. Istraživanja su vršena u prvoj dvorani nedaleko srednjovjekovnog zida. Voditelj istraživanja bio je dr.sc. Nikola Vukosavljević izvanredni profesor na Arheološkom odsjeku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na istraživanju su sudjelovali članovi Speleološkog kluba Ursus spelaeus uz pomoć djelatnika Javne ustanove Baraćeve špilje.

Iskopana je sonda 2 x 2 m u kojoj su pronađeni vrijedni nalazi iz perioda srednjeg vijeka kao i paleontološki nalazi špiljskog medvjeda, jelena i drugih ledenodobnih fosila. Kao najzanimljivije nalaze moramo spomenuti tri metalna vrha strelica, od kojih su dva pripadala strelicama srednjovjekovnog samostrela.

Nakon restauracije ovi nalazi bit će izloženi u stalnom postavu Speleona – Centra podzemne baštine. Na istraživanju su sudjelovali dr.sc. Nikola Vukosavljević, Nataša Cvitanović, Miroslav Jančić, Lorna Miculinić i Hrvoje Cvitanović.

Prethodna objava
“PRAČOVJEK” – dolazi u Speleon!
Sljedeća objava
FOTO NATJEČAJ 12.07. – 14.08.