Djelatnici Javne ustanove tokom veljače sudjelovali su terenskom obilasku nekih od speleoloških objekata na području Općine Rakovica. Jedan od objekata koji su obišli je špilja Adios. Jedan od ciljeva posjeta špilji Adios je upoznavanje djelatnika Javne ustanove sa terenom, speleološkom opremom, načinu njenog korištenja kao i karakteristikama speleološkog objekta.

Špilja Adios upisana je u sustav CroSpelo. Sustav CroSpeleo je komponenta Informacijskog sustava zaštite prirode, kojeg uspostavlja i održava Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Informacijski sustav CroSpeleo sadrži skup podataka i pratećih sadržaja vezanih uz speleološke objekte RH. Podaci su strukturirani u 3 osnovna poglavlja: Osnovni podaci (katastarski podaci), Opažanja (dio katastarskih podataka, literaturni podaci i terenska istraživanja) te Prilozi (nacrti, fotografije, arhivska građa i sl.).

Neke od karakteristika špilje Adios su sljedeće: Duljina špilje 1969 m, dubina 40 m, vertikalna razlika 47 m. Špilja se nalazi na području ruba kanjona rijeke Korane u Općini Rakovica.

Kako su se djelatnici proveli pogledajte u galeriji u nastavku.

Foto: Ivana Hodak, Marina Magdić, Tihana Oštrina