Čitajući ovih dana o našem planetu, ipak smo pronašli dobru stvar u ovom kaosu prouzrokovanom pandemijom virusa COVID-19. Majka priroda se oporavlja i to je uistinu pozitivna vijest koja nam daje nadu za spas planeta.

Čini se da su ljudi koji odlaze u izolaciju zbog pandemije koronavirusa jedna od stvari koja smanjuje naš utjecaj na ugljik. Zahvaljujući tome što manje izlazimo razine dušikovog dioksida koji uglavnom potječu iz ispušnih plinova iz vozila i količine čestica koje dolaze iz prometa i izgaranja goriva se vidljivo smanjuju!

Kako je sve počelo? Dan planeta Zemlje bio je jedinstveni odgovor na krizno stanje okoliša. Dana 22. travnja 1970. 20 milijuna Amerikanaca – tada 10% američke populacije – izašlo je na ulice kako bi prosvjedovali zbog ekološkog neznanja zahtijevajući promjene. Stoga je taj „Prvi“ Dan planeta Zemlje zaslužan za pokretanje modernog ekološkog razmišljanja, a sada je prepoznat kao najveći civilni događaj na planeti. Službeno, Dan planete Zemlje obilježava se od 1992. godine kada je tokom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru,  usklađen opsežni program mjera kojima je cilj održivi razvoj. Tema obilježavanja Dana planeta Zemlje 2020 je očuvanje klime. Ogromni izazovi, ali i ogromne mogućnosti djelovanja na klimatske promjene izdvojili su to pitanje kao goruću temu za ovu, 50. obljetnicu. Klimatske promjene predstavljaju jedan od najvećih izazova za budućnost čovječanstva. Možda ova situacija s koronavirusom malo pomogne. Što mislite?

Ova fotografija prikazuje djelić naše planete iznad Baraćevih špilja

 

 

Prethodna objava
Od ponedjeljka 11.05.2020. možete na izlet u Baraćeve špilje!
Sljedeća objava
PRIVREMENO SMO ZATVORENI