Već 28 godina zaredom, posljednji vikend u kolovozu obilježavamo Međunarodnu noć šišmiša pod okriljem Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša – EUROBATS. Šišmiši su jedini sisavci koji mogu letjeti, a širom svijeta poznato je više od 1300 vrsta.  Od 45 vrsta šišmiša koje možemo pronaći u Europi, u Hrvatskoj boravi čak 34, a sve 34 vrste šišmiša strogo su zaštićene Zakonom o zaštiti prirode.

Ove godine, devetu po redu Noć šišmiša proslavili smo u Baraćevim špiljama. Posebnu pažnju posvetili smo edukaciji najmlađih kroz zabavne i poučne radionice s intrigantnim nazivima poput “Speleolog ne može biti svatko”, “Mlatni komarca” i “Pronađi svog šišmišića”. Noćni obilasci Gornje Baraćeve špilje, uz pratnju stručnih vodiča, bili su nezaboravno iskustvo za sve posjetitelje. Bajkovita šuma i blago osvijetljena staza do ulaza u špilju dodatno su naglasili mističnost ovog podzemnog svijeta.

Kako bismo potaknuli djecu i mlade na aktivno bavljenje sportovima poput alpinizma, ove godine organizirali smo izazov penjanja na stijenu uz sigurnosnu opremu. Uz to, djeca su uživala u ekološkoj predstavi “Geronimo Stilton – Pustolovina u mišjoj školi” u izvedbi Zakon Teatra, koja nas je upoznala s raznim znanstvenim zanimanjima. U suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja, osigurali smo i atraktivni zipline za najmlađe.

Posjetitelji su mogli uživati i u projekciji filma na otvorenom, glazbenom programu, snack baru te napuhancima za djecu. Naša je želja bila da svima Noć šišmiša u Baraćevim špiljama ostane u posebnom sjećanju te da ponesu sa sobom djelić ljubavi prema prirodi i šišmišima. Nadamo se da smo uspjeli u tome i veselimo se ponovnom susretu sljedeće godine!

Pogledajte kako je izgledala ovogodišnja Noć šišmiša u našoj fotogaleriji!

Foto: Patricia Rubčić

 

Prethodna objava
Barać Forest Trail 2024/
Sljedeća objava
20 Godina Baraćevih špilja/