SPELEON – centar podzemne baštine

 
 
 


 

JAVNOJ USTANOVI BARAĆEVE ŠPILJE IZ  EUROPSKOG KOHEZIJSKOG FONDA DODIJELJENO JE GOTOVO 20 MILIJUNA KUNA

Javnoj ustanovi Baraćeve špilje iz Europskog kohezijskog fonda dodijeljeno je gotovo 20 milijuna kuna za projekt Posjetiteljski centar.

Vrijednost investicije:  19.908.960,00 kn + pdv od čega bespovratna sredstva iznose 16.922.616,00 kn  (intenzitet potpore je 85%).

 

POSJETITELJSKI CENTAR KAO GENERATOR RAZVOJA RAKOVICE

S obzirom na činjenicu da je Općina Rakovica na rubu Plitvičkih jezera, lokaliteta kojeg godišnje posjeti ogroman broj posjetitelja, to područje ima izvrstan turistički potencijal, no premalo razvijenu posjetiteljsku infrastrukturu. Uspostava posjetiteljskog centra na temu Baraćevih špilja prilika je za sveobuhvatniji razvoj rakovičkog kraja, te dodatnu valorizaciju lokaliteta Baraćeve špilje kao atraktivnog, ali nedovoljno poznatog prirodnog bisera Like.

 

 

 

 

 

 

CILJEVI

Postavljeni ciljevi prilikom razvoja postava posjetiteljskog centra su unaprijediti infrastrukturu za posjetitelje te ostvariti jedinstvenu, inovativnu i atraktivnu prezentaciju kulturnih i prirodnih vrijednosti lokaliteta, omogućiti obilaske i posjetiteljima s posebnim potrebama, te stvoriti suvremenu infrastrukturu za održavanje raznovrsnih edukativnih i rekreativnih aktivnosti i srodnih dodanih vrijednosti. Uz to, ovaj projekt gradnje Posjetiteljskog centra poticati će i interes za kulturu i prirodu kod lokalnog stanovništva, te razvijati svijest o očuvanju prirode i važnosti održive interakcije čovjeka i prirode.

 

 

 

 

 

 

 

KAKO ĆE IZGLEDATI SPELEON (radnog naziva – Kuća špilje)?

Objekt u koji se smješta Posjetiteljski centar gradi se od početka za ovu namjenu. Autorski je tim, zapravo, imao jedinstvenu priliku da objekt osmisli prema postavu, odnosno prema interpretaciji, umjesto da bude kako se najčešće desi, da se postav umeće u već zadane gabarite objekta i prema njemu prilagođava. To je omogućilo iznimno maštoviti pristup projektiranju, izradu logičnih cjelina koje funkcioniraju u objektu, te njihov logičan međuodnos. Ulaz je projektiran u obliku velike staklene stijene, imitirajući ‘otvaranje’ ulaza u špilje. Filigranski raspored obodnih prostorija postava, s velikom centralnim dvoranom polifunkcionalnog karaktera, također je inspiriran međuodnosom podzemnih špiljskih dvorana i avenija. Posjetiteljski centar kružnog je oblika, a nakon ulaznog hola sa recepcijom, suvenirnicom, caffe barom, garderobom i dječjom igraonicom,  prolazi se dalje u edukativni dio gdje se obrađuju teme iz područja speleologije. U tom dijelu nalazi se niz suvremenih, multimedijalnih modela interpretacije, kao što su maketarski prikazi, lcd ekrani, smartglass, replike, animacije, multitouch ekrani i ostalo. Ono što posebno doprinosi atraktivnosti jesu osjetilne komore, gdje će posjetitelji moći doživjeti podzemlje svim svojim čulima. U glavnoj dvorani prezentirat će se dokumentarni film koji će sažeti prikaz okoliša i tipičnog ambijenta u Ledeno doba na području Baraćevih špilja. Prikaz će obuhvatiti uvjerljivu animaciju svih životinja pronađenih na lokalitetu, i to na način da će se najprije prikazati Zemlja, pa Europa, pa Hrvatska u vrijeme ledenog doba, te će se animacijom predstaviti izgled okoliša karakterističan za period. Posebna atrakcija nalaziti će se u centralnom dijelu objekta gdje će biti postavljena vanjska izložba, odnosno atrij sa replikama životinja i biljaka iz Ledenog doba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IZJAVA RAVNATELJICE:

Upravo ovakvi projekti ostavljaju velik trag i konačno stavljaju u funkciju neke od naših najljepših i najvrjednijih resursa, a to je prirodna baština. Na nama koji upravljamo zaštićenim područjima je velika odgovornost da stavimo resurse u funkciju održivog razvoja i budemo generator novih radnih mjesta i gospodarske aktivnosti.

Veseli me da je naš projekt prepoznat kao veliki potencijal jer za našu zajednicu ovo je veliki iskorak i otvara nam niz novih mogućnosti za daljnji rast i razvoj. Jer mi to možemo i moramo. Samo nam treba prilika i vjetar u leđa.

Realizacijom projekta izravno će se doprinijeti porastu broja posjetitelja lokaliteta, edukaciji lokalnog stanovništva i posjetitelja o prirodnoj baštini te porastu turističke prepoznatljivosti općine Rakovica kao odredišta prirodne baštinePartner na projektu je Javna ustanova Nacionalni park Plitvička jezera, a zajednički cilj je razviti zajedničke programe i sadržaje kojima ćemo utjecati na bolje upravljanje posjetiteljima na našem području.  Stvaranjem novih sadržaja posjetitelje ćemo disperzirati, i što je najvažnije, direktno stvoriti uvjete za produljenje boravka posjetitelja na kontinentalnim destinacijama.  Želim naglasiti kako će nam partner pomoći u financiranju provedbe projekta a suradnja između dva zaštićena područja je primjer sinergije u turizmu i uspješnog planiranja održivog razvoja.

Destinaciju čine svi sudionici, te ukoliko nema sinergije i koordinacije, nema ni kvalitetnog turističkog proizvoda. Ono što je najvažnije u cijeloj priči, motiv dolaska nije smještaj, nego upravo kvalitetan, raznolik i autentičan sadržaj. Jedinstveni parkovi i zaštićena područja Hrvatske naš su najvrjedniji resurs kojim trebamo odgovorno i ozbiljno upravljati.

Zadovoljstvo nam je što ćemo upravo ovim projektom napraviti prvi ozbiljan korak u ispunjenju zajedničkih ciljeva.

 

PODACI O PROJEKTU:

FOND: Konkurentnost i kohezija, oznaka: KK.06.1.2.02

POZIV: „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine“

NAZIV PROJEKTA: Promicanje održivog razvoja Značajnog krajobraza Baraćeve špilje

VRIJEDNOST PROJEKTA: 19.908.960,00 kn + pdv / bespovratna sredstva 16.922.616,00 kn  (intenzitet potpore  85%)

RAZDOBLJE PROVEDBE: 15.12.2016. – 15.04.2021. godine

NOSITELJ PROJEKTA: Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području općine Rakovica

PARTNER: Javna ustanova Nacionalni park Plitvička jezera

VODITELJ PROJEKTA: Tihana Oštrina, e-mail: ravnatelj@baraceve-spilje.hr

ASISTENT NA PROJEKTU: Danijela Marinić, e-mail: somnium.savjetovanje@gmail.com

PROVEDBENO TIJELO: SAFU- Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije

Više informacija o EU fondovima možete pronaći na stranici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije www.strukturnifondovi.hr