PJEŠAČKE STAZE
U ZNAČAJNOM KRAJOBRAZU BARAĆEVE ŠPILJE

Svim šetačima, rekreativcima, ljubiteljima prirode i nordijskog pješačenja, na uživanje su ponuđene tri novouređene i obilježene pješačke staze u Značajnom krajobrazu Baraćeve špilje. Pješačke staze uredila je Javna ustanova Baraćeve špilje – za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području općine Rakovica, a sve tri staze nalaze se unutar zaštićenog područja.

Staze su kružne, nose specifične nazive po zaštićenim velikim zvijerima koje borave na području značajnog krajobraza – vuk, ris i medvjed, a sukladno tome izrađene su i posebne markacije – vučja, risja, odnosno medvjeđa šapa! Staze su dodatno označene i putokazima na važnim raskrižjima, a start i cilj je na izletištu Baraćevih špilja.


1,2 km – Vučja staza  je najkraća, a za obilazak je potrebno između 20-30 minuta hoda (1,2 km), te je pogodna za šetače početnike.

Također, vrlo je zgodna opcija za kraću šetnju dok npr. čekate na obilazak Gornje Baraćeve špilje.  Prilikom šetnje vučjom stazom pratite  narančastu markaciju  na stablima odnosno šapice vuka.

Preuzmite GNSS tragove: Vučja staza-1.2-Volf trail


3,1 km – Risja staza duga je 3,1 km, a procjena trajanja šetnje je između 1, te 1 i pol sat što je čini idealnom za ugodnu obiteljski šetnju. Prilikom šetnje risjom stazom pratite  modru markaciju  na stablima odnosno šapice risa

Preuzmite GNSS tragove: Risja staza-3,1-Lynx trail

7,5 km – Medvjeđa staza je uređena za šetače željne izazova koji na raspolaganju imaju barem 3 do 4 sata, obzirom da je duga 7,5 km. Zauzvrat, Medvjeđa staza krije najljepše vidikovce, šumske izvore, potoke i brojne špilje. Prilikom šetnje medvjeđom stazom pratite crvenu markaciju  na stablima odnosno šapice medvjeda.

Preuzmite GNSS tragove: Medvjeđa staza-7,5-Bear trail


  • NAPOMENE:
  • Informirajte se o vremenskim uvjetima.
  • Izaberite stazu sukladno svojoj fizičkoj pripremljenosti, ponesite adekvatnu obuću i odjeću te zalihe vode.
  • Molimo da imate na umu da na nekim dijelovima u šumi nema signala za mobitel te ne zaboravite ponesti sa sobom lijekove ukoliko su vam potrebni.
  • Preporučamo da u šumu idete u paru, ne sami.
  • Budite svjesni da u šumi borave divlje životinje.

Nove staze prolaze kroz veći kompleks mještovite listopadne šume. Ekološka važnost šuma je višestruka: ljeti povećavaju vlažnost zraka, te sprečavaju promjene mikroklime određenog područja, štite naselja od onečišćenog zraka, jakog vjetra i buke te zadržavaju velike količine prašine. Osim toga, šume nude dom velikom broju biljnih i životinjskih vrsta. Nove staze prolaziti će jednim djelom i po travnjacima. Radi se o suhim i polusuhim travnjacima koji predstavljaju važna staništa brojim rijetkim i ugroženim biljnim i životinjskim vrstama. Zbog napuštanja sela i tradicionalnog načina gospodarenja, mnogi brdski travnjaci nestaju zbog postupnog obrastanja drvenastim i grmolikim vrstama iz obližnjih šuma te spadaju među najugroženije ekosustave u Hrvatskoj. Zbog korištenja staze, travnjaci će se redovito kositi i tako će se očuvati vrijedno stanište, što je jedan od najvažnijih ciljeva upravljanja zaštićenim krajobrazom Baraćeve špilje.

Preuzmite kartu pješačkih staza putem linka: Karta pješačkih staza

U nastavku pročitajte preporuke za eventualni susret sa životinjama:

Životinje se osjećaju ugroženima kad su iznenađene. Krećite se glasnije, razgovarajte kako bi ih upozorili na svoju prisutnost. Sigurno će vam se ukloniti s puta puno prije nego im se približite. Na ovaj način ćete sigurno isključiti neželjene susrete sa zvjerima.
Izbjegavajte boravak u šumi kasno navečer, noću ili rano ujutro, kad su životinje najaktivnije, a to posebice vrijedi za razdoblje parenja, za mjesec svibanj i lipanj. Po šumi se krećite markiranim stazama i putovima.
Ako spazite životinju, ne pokušavajte joj prići. To posebno vrijedi ako ih zateknete na hranilištu.
Susret s ženkom koja vodi mlade može biti posebno opasan. Ako na vrijeme ugledate takvu obitelj, nastojte se neprimjetno udaljiti putem kojim ste došli. Nikad nemojte prilaziti mladima niti ga slučajno hvatati. Ženka će sigurno napasti ako osjeti da joj je mlado u opasnosti. Opasna može biti mlada medvjeđa siročad koja je prebrzo ostala bez majke. Ti se medvjedi ne boje čovjeka i zato su potencijalno opasni.
Ne vodite psa u medvjeđe stanište. Bježeći pred medvjedom, njega će vaš kućni ljubimac dovesti pravo na vas.
Ako se susretnete s medvjedom na blizinu, pokušajte sačuvati mir i hladnokrvnost i ne bježite. Medvjed oslonjen na stražnje noge nije u stavu za napad, on vas želi samo bolje vidjeti jer mu je vid slabije razvijen. Izbjegavajte sve radnje koje bi mogle navesti medvjeda da se osjeti ugroženim (bacanje kamenja, galame…) jer postoji velika vjerojatnost da će vas napasti. Dajte mu prostora za uzmak.
Ako je nemoguće izbjeći napad medvjeda, nipošto se ne upuštajte se u koštac s njim. Bacite se na zemlju potrbuške i s prekriženim rukama zaštitite glavu.
I još jednom, zapamtite: Životinje se osjećaju ugroženima kad su iznenađene. Krećite se glasnije, razgovarajte kako bi ih upozorili na svoju prisutnost. Sigurno će vam se ukloniti s puta puno prije nego im se približite. Na ovaj način ćete sigurno isključiti neželjene susrete sa zvjerima.