Planirajte svoj posjet špiljama

OSNOVNE INFORMACIJE

Obilazak Gornje Baraćeve špilje organiziran je u pratnji vodiča. Obilasci nemaju unaprijed određeno vrijeme polaska već se formiraju prema dolasku posjetitelja. Vrijeme čekanja na polazak (između grupa) je od 10 do 45 minuta. Za individualne posjete prethodna najava nije potrebna. Ulaznice se mogu kupiti na info pultu prilikom dolaska.

Svaki posjetitelj prilikom ulaska u špilju dobiva sigurnosnu kacigu i higijensku podkapu.
Minimalan broj posjetitelja za organiziranje obilaska su dvije odrasle osobe.

Trajanje obilaska

Obilazak traje između 45 i 60 minuta, ovisno o veličini grupe, količini postavljenih pitanja, jezičnoj strukturi vođenja i slično.

Temperatura

Temperatura u špilji je uvijek 9° Celzijusa (48.2 Fahrenheita), pa je poželjno sa sobom ponijeti jaknu/majicu dugih rukava te prikladnu obuću.

Kućni ljubimci

Obzirom da je Gornja Baraćeva špilja stanište strogo zaštićenih i endemskih vrsta kukaca, uvedene su brojne mjere radi sprječavanja svakog djelovanja koje bi moglo ugroziti ili mijenjati stanišne uvjete u objektu, među kojima je i zabrana ulaska kućnim ljubimcima u objekt.

Ako ste na izletište Baraćeve špilje doveli svojeg ljubimca; lijepo ćemo se pobrinuti i za njega. Na izletištu postoji mjesto predviđeno za ljubimce gdje se oni mogu ostaviti na povodcu u vidokrugu našeg osoblja, za vrijeme vašeg posjeta špilji.

Samo 20 km od Nacionalnog parka Plitvička jezera posjetite Baraćeve špilje te doživite prirodu kakvu su imali naši preci, čistu i prelijepu u svojoj jednostavnosti kakvu moderno društvo već polako zaboravlja. Uđite u podzemlje i otkrijte zapanjujući svijet koji se krije ispod nas i velikodušno nam otvara svoja vrata.  Osvijetljenim putem između velebnih siga provest će Vas naš stručni vodič te Vam u 60-minutnoj šetnji pričati o njezinom tisućljetnom nastajanju, geološkoj građi i vrijednim arheološkim nalazima. Uvest će Vas u povijest te Vam pokazati brojne kamene spomenike, pokazati Vam nekadašnje stanište špiljskog medvjeda, mjesto pronalaska brončane narukvice iz srednjeg vijeka... Vođenje će se na trenutak pretvoriti u apsolutnu tišinu i mrak kako biste taj jedinstveni doživljaj podzemlja zauvijek ponijeli sa sobom.

Dok čekate polazak vaše grupe, slobodno vrijeme iskoristite za odmor na ležaljkama ili aktivno uz badminton, nogomet, dječje igralište i pješačke staze.